Odpowiednia higiena stanowi podstawową kwestię w przemyśle spożywczym. Otwierając swoją restaurację, warto pamiętać, że spotkamy się z rygorystycznymi przepisami dotyczącymi właśnie czystości.
Co więcej, lokal nie będzie oceniany przez klientów tylko na podstawie serwowanych dań, ale także estetyki i higieny pomieszczenia. Należy więc zaopatrzyć się w odpowiednie preparaty myjące do przemysłu spożywczego. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?
Przede wszystkim płyn do mycia naczyń
Mówiąc o preparatach myjących w przemyśle spożywczym (zwłaszcza w restauracjach), należy przede wszystkim wspomnieć o płynie do mycia naczyń. Doskonałym rozwiązaniem jest biodegradowalny (certyfikat Svanen) bezzapachowy i nie zawierający barwników płyn do naczyń Liv Wash & Shine Fresh. Bez żadnego problemu radzi sobie z tłustymi osadami i zaschniętymi plamami. Ponadto, warto zaopatrzyć się również w środki myjące do zmywarek do naczyń i do mycia powierzchni grilli, piekarników, pieców czy wędzarni, które usuwają nawet przypalone tłuszcze a także smoliste osady i smółkę wędzarniczą. Preparaty te są znacznie silniejsze w swym działaniu od domowej chemii, dlatego trzeba pamiętać, by stosować je jedynie na zalecanych przez producenta powierzchniach.
Postaw na dezynfekcje
Bardzo dużą rolę w przemyśle spożywczym odgrywa proces dezynfekcji. By uniknąć nieprzyjemności związanych z sanepidem, ważne jest regularne usuwanie bakterii, które bardzo chętnie gromadzą się w miejscach, gdzie występuje żywność i dużo ludzi. Do tego celu używa się najczęściej bezzapachowych preparatów, które wymagają spłukiwania lub środków na bazie alkoholu do dezynfekcji stolików, blatów roboczych, paneli sterujących itp. które nie wymagają spłukiwania .Warto też zadbać o codzienne mycie podłóg, stolików, a także blatów. Świetnie nadadzą się do tego niskopieniące środki alkaliczne, które bez problemu usuwają oleje, tłuszcze i sadzę.